1 Γενικά
Η γλώσσα συγγραφής της διδακτορικής διατριβής είναι η ελληνική ή η αγγλική.
Η έντυπη τελική μορφή της διδακτορικής διατριβής κατατίθεται σε χαρτί μεγέθους Α4, λευκού χρώματος και βιβλιοδετημένη με θερμοκόλληση.
Η ηλεκτρονική μορφή της διατριβής παραδίδεται σε αρχείο pdf.
Η διατριβή σελιδοποιείται με συνεχή αρίθμηση σε αραβικούς χαρακτήρες.
Η διατριβή είναι γραμμένη με ευκρινή γραμματοσειρά, μεγέθους τουλάχιστον 11 στιγμών. Για τις υποσημειώσεις ή τις σημειώσεις τέλους η γραμματοσειρά μπορεί να είναι μικρότερου μεγέθους (9-10).
Η σελιδοποίηση πρέπει να αφήνει επαρκή περιθώρια σελίδας (περίπου 3εκ.) με αυξημένο περιθώριο στις θέσεις βιβλιοδεσίας.
Το κείμενο πρέπει να έχει τουλάχιστον 1,5 διάστιχο (στις υποσημειώσεις ή τις σημειώσεις τέλους το διάστιχο μπορεί να είναι μονό).
2 Εξώφυλλο και πρώτες σελίδες
Στο εξώφυλλο της διατριβής θα πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφονται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (με το λογότυπο), το τμήμα Φοίτησης και το όνομα του διδακτορικού προγράμματος, το θέμα και το ονοματεπώνυμο του/της διδάκτορος και η χρονολογία υποστήριξης.
Στο εσώφυλλο θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο των επιβλεπόντων/ουσών καθηγητών/τριών, η τριμελής επιτροπή επίβλεψης, η επταμελής επιτροπή αξιολόγησης και η ημερομηνία υποστήριξης. Στη συνέχεια, η διατριβή περιλαμβάνει υπεύθυνη δήλωση περί μη λογοκλοπής και πνευματικών δικαιωμάτων (βλ. παράρτημα) και μια περίληψη περίπου διακοσίων (200) λέξεων στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Μετά από τυχόν ευχαριστίες ακολουθούν τα περιεχόμενα και, αν υπάρχουν, ο κατάλογος εικόνων, πινάκων ή διαγραμμάτων και ο πίνακας συντομογραφιών-ακρωνυμίων.
3 Σώμα της διατριβής
Οι διδακτορικές διατριβές στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες είθισται να έχουν έκταση περίπου 80.000 έως 120.000 λέξεις, συμπεριλαμβανομένων των σημειώσεων, όχι όμως της βιβλιογραφίας και των παραρτημάτων. Ωστόσο, η έκταση αυτή αυξομειώνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε γνωστικού αντικειμένου και του υπό μελέτη θέματος και συναποφασίζεται από τον/την υποψήφιο/α διδάκτορα/ισσα και τον/την επιβλέποντα/ουσα καθηγητή/τρια. Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση της διατριβής γίνεται με βάση την επιστημονική επάρκεια και όχι την έκτασή της.
Δεδομένου ότι το εν λόγω Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών χορηγεί και διδακτορικά καλλιτεχνικής έρευνας η διάρθρωση της διατριβής δύναται να ακολουθεί ειδικές τροποποιήσεις, εφόσον συναρθρώνεται η θεωρητική/επιστημονική σκέψη με την καλλιτεχνική πρακτική. Το γραπτό μέρος της διδακτορικής έρευνας είναι αλληλένδετο με την καλλιτεχνική πράξη, δεν υφίσταται όμως σταθερή αναλογία μεταξύ ερευνητικής εργασίας και καλλιτεχνικής παραγωγής. Ωστόσο, η ερευνητική εργασία όπου θα αναπτύσσεται το καλλιτεχνικό πλαίσιο, η διαδικασία της έρευνας, η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποτελείται τουλάχιστον από 35.000 και όχι περισσότερο από 50.000 λέξεις. Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος συγγραφής εγκρίνεται από τον/την επιβλέποντα/ουσα και από την τριμελή συμβουλευτική επιτροπή.
Η διδακτορική διατριβή συνίσταται να περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε (5) κεφάλαια τα οποία αντιστοιχούν ―ως περιεχόμενο και όχι ονομαστικά― στα εξής: α) εισαγωγή, β) βιβλιογραφική ανασκόπηση, γ) μεθοδολογία έρευνας, δ) ανάλυση της έρευνας ε) συμπεράσματα και παραρτήματα (εάν υπάρχουν).
Στο τέλος παρατίθεται η βιβλιογραφία.
4 Παραπομπές και βιβλιογραφία
Σε συνεννόηση με τον/την επιβλέποντα/ουσα ακολουθείται για τις παραπομπές και τη βιβλιογραφία ένα από τα διεθνώς καθιερωμένα βιβλιογραφικά συστήματα [π.χ. Harvard, Chicago Manual of Style, American Psychological Association (APA) Style, Oxford Style Manual κ.ά.]. Απαραίτητο είναι κάθε σύστημα να ακολουθείται με συνέπεια σε ολόκληρο το σώμα της διατριβής.
Στο τέλος της διατριβής παρατίθεται η βιβλιογραφία επίσης σύμφωνα με τους κανόνες του επιλεχθέντος συστήματος.
Είναι δυνατόν λεζάντες πινάκων και εικόνων, κεφαλίδες και τίτλοι κεφαλαίων, υποκεφαλαίων και εδαφίων να εµφανίζονται και σε διαφορετικό μέγεθος και μορφή γραμματοσειράς, εφόσον είναι ευανάγνωστα και ακολουθούν όλες τις υπόλοιπες προδιαγραφές συγγραφής της διδακτορικής διατριβής. H υπογράμμιση χωρίων του κειμένου καλό είναι να γίνεται με πλάγια (italics) και να αποφεύγεται η χρήση εντόνων (bold). Η χρήση διακοσµητικών στοιχείων, πλαισίων, σκιάσεων θα πρέπει να αποφεύγεται εκτός και εάν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος στην επιχειρηματολογία του κειμένου.
5 Πνευματικά δικαιώματα
Τα συγγραφικά πνευματικά δικαιώματα της διατριβής ορίζονται από την Εθνική Νομοθεσία. Για τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού της διατριβής που δεν προέρχεται από τον/τη συγγραφέα, τόσο στο κείμενο όσο και στις εικόνες, ισχύουν πάλι τα οριζόμενα από την Εθνική νομοθεσία και από τους δημιουργούς/κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα όπως αυτά δύνανται να ορίζονται από επιμέρους άδειες χρήσης. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά τις εικόνες καλλιτεχνικών έργων.
Ο/η υποψήφιος/α διδάκτωρ φέρει ολοκληρωτικά την ευθύνη της σύννομης χρήσης του υλικού. Με βάση τα παραπάνω υπογράφει και την υπεύθυνη δήλωση στη δεύτερη σελίδα της διατριβής (βλ. παρακάτω παράρτημα). Συγγραφής ΔΔ